Tot el que has de saber d'una diada de Sant Jordi reivindicativa que revifa la lluita pel català
T'expliquem com viuran el dia del llibre i la rosa les principals ciutats catalanes. A Barcelona, una plataforma formada per diverses entitats de la societat civil ha convocat una manifestació per denunciar als carrers el retrocés de la llengua. El Govern ha suspès els actes no culturals per la mort del papa Francesc

Barcelona-
Sant Jordi és el dia dels llibres, les roses, l'amor i, sovint, també de reivindicació. Si altres anys l'actualitat política i qüestions com el conflicte polític, la denúncia de la repressió a l'independentisme o la demanda d'una amnistia van marcar el 23 d'abril català, aquest cop torna la lluita per la llengua als carrers del centre de Barcelona. No és la primera vegada que es fa i, per exemple, l'any 1985 la policia espanyola va irrompre a la Rambla per reprimir una marxa en defensa del català. Quaranta anys després, la plataforma civil Sant Jordi per la Llengua ha convocat una manifestació pel mateix motiu.
La manifestació vol denunciar el retrocés en l'ús social del català i revifar l’activisme lingüísti. La plataforma està impulsada per membres de l'esquerra independentista i ha creat un manifest al qual ja s'han adherit una trentena d'entitats, entre les quals Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, l'ANC i el Sindicat de Llogateres. La concentració serà a les 19:00 hores a la plaça Universitat de Barcelona.
L'última enquesta d'usos lingüístics de la població, que el Govern elabora cada cinc anys, conclou que només un terç de la població de Catalunya té el català com a llengua habitual, és a dir, en el seu dia a dia. El 2018 un 36,1% dels catalans tenia el català com a llengua habitual, ara és el 32,6%, quatre punts per sota. Fa vint anys, el 2003, la xifra se situava al 47,2%.
Un retrocés que encara és més pronunciat a Barcelona ciutat, on voler viure en català és una autèntica carrera d'obstacles. L'enquesta de serveis municipals feta per l'Ajuntament de Barcelona mostra que ja només és la llengua habitual d'un 36% dels enquestats. És la xifra més baixa des que es va començar a fer la pregunta l'any 1989. Aleshores el 49% dels barcelonins triaven el català com la seva llengua habitual.
Per això, els convocants també denuncien un model de ciutat que reprimeix la llengua. En aquest sentit, relacionen la lluita pels drets lingüítics amb altre lluites socials com la d'un habitatge digne o els drets de la immigració.
Els actes no culturals, suspesos per la mort del papa
La sobtada mort del papa Francesc ha modificat la programació que havia preparat la Generalitat amb motiu de la diada de Sant Jordi. L'Executiu ha decidit mantenir els actes tradicionalment ja presents a la jornada vinculats a la promoció de la literatura, a la cultura tradicional i popular i a la cultura en general. En canvi, s'han suspès els actes no vinculats a la promoció cultural.
Entre els actes inicialment previstos que no se celebraran hi ha la xocolatada que s'havia recuperat al Palau de la Generalitat durant la diada de Sant Jordi amb els guardonats amb la Creu de Sant Jordi de l’any passat. Illa tampoc assistirà a la ballada de sardanes prevista per dimecres al vespre a la plaça de Sant Jaume, i no es farà una celebració de la diada amb els treballadors de la Generalitat que estava prevista per dimarts.
Sant Jordi a Barcelona
Un any més, la Rambla serà l'epicentre de la diada de Sant Jordi a Barcelona. En total, hi haurà 448 parades. D’aquestes, 348 s’ubicaran a les set illes literàries que hi haurà repartides per tota la ciutat i un centenar davant de les llibreries. En unes 200 hi haurà punts de signatura d’autors. A la parada d'Abacus, a passeig de Gràcia amb Diputació, de 10:00 a 11:00 hores, hi haurà Ramon Grimalt, Jair Dominguez, Núria Pradas, Francesc Serés, Ferran Cases, Kap, Montse Albets i María Oruña. De 19:00 a 20:00 hores serà el torn d'Albert Om y Marina Rossell, María Dueñas, Arià Paco, Marta Pontnou y Laura Fa, Priscilla Morris i Maria Carme Roca.
Entre les milers de propostes culturals que s'han organitzat a la ciutat, destaca la 3a edició de la fira de fotollibres, a la Fundació Photographic Social Vision. El showroom de la Fundació acollirà l'exposició Deu mirades essencials per a la història de la fotografia, amb obra fotogràfica inèdita i còpies d'època dels arxius que la Fundació representa i preserva: Isabel Azkarate, Joana Biarnés, Eugeni Forcano, Ferran Freixa, Jacques Léonard, Oriol Maspons, Manuel Outumuro, Leopoldo Pomés, Joaquín Tusquets de Cabirol i de la fotògrafa recentment morta Anna Turbau.
També se celebrarà una taula rodona per a acostar el fotollibre al gran públic, i el fotoperiodista Santi Donaire i Manuel Outumuro signaran llibres i al migdia se servirà un vermut gratuït.
Més enllà dels llibres i les roses, diversos espais de Barcelona acullen concerts i actuacions musicals. A l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, al carrer Rosselló de Barcelona, de 12:00 a 21:00 hores hi haurà tres escenaris en funcionament al moll d'envasat, la sala de màquines i la sala de cocció. Hi actuaran Alfred García, Alosa, Cai Godayol, Dan Peralbo & el Comboi, Doctor Prats, Fades, Flashy Ice Cream, Gigi Ros, Ginestà, Joana Dark, Jo Jet & Maria Ribot, Lluc, Pribiz, Remei de Ca la Fresca, Roserona, Sexenni, Sidonie, Sofia Coll, Suu, Vista Rey, Will XO i Xicu. A més dels concerts, també acollirà signatures de The Tyets, 31 Fam, Loquillo, Miki Núñez, Els Amics de les Arts i Mama Dousha, entre d'altres.
L'endemà de Sant Jordi, el Palau de la Música programa a les 19:00 hores un espectacle especial a la sala d'assaig de l'Orfeó Català amb Lulú Martorell, el poeta Oriol Sauleda i el músic Marcel·lí Bayer. Titulat Adamar Johnson, es tracta d'un homenatge al poeta britànic Adam Johnson, mort el 1993 a causa de la sida.
Sant Jordi a les comarques de Barcelona
Sant Jordi se celebra amb intensitat arreu del país. A Vic, potser la població amb més llibreries per habitant del país, totes les llibreries repetiran parada en el seu espai més emblemàtic, la plaça Major.
A Manresa, les llibreries i floristeries disposen d’un espai ja tradicional, el passeig de Pere III, davant del Casino, amb una zona diferenciada per a signatures d’autors. A Vilafranca del Penedès, les llibreries s’emplaçaran a la rambla de Sant Francesc, on compartiran espai amb entitats de la vila.
Sant Jordi a Girona
A Girona la celebració es tornarà a concentrar a la Rambla, on les llibreries de la ciutat hi instal·laran les seves parades, concretament entre el Barri Vell i el Mercadal, amb la plaça Catalunya com a epicentre. A Banyoles, faran parada a la plaça Major, en un espai compartit amb entitats. A Premià de Mar, entitats, floristeries i llibreries compartiran espai a la plaça de l’Antic Ajuntament, al poble vell i tres carrers que hi desemboquen.
Sant Jordi a Tarragona
A Tarragona, com és tradició, les llibreries i floristeries s’aplegaran a la Rambla, en cinc trams, i les entitats en les altres. A les set de la tarda hi ha la tradicional ballada de sardanes a la plaça Verdaguer, i a les vuit, l'actuació castellera de les quatre colles de la ciutat al capdamunt de la Rambla Nova.
A Reus, la festa se celebrarà al lloc més emblemàtic de la ciutat, a la plaça del Mercadal. Pel que fa als elements més tradicionals de la festivitat, hi haurà les cercaviles del SuperaDrac i de la geganta Arlet a les cinc i sis de la tarda respectivament i la cercavila de la Víbria, el Drac de Reus i el Drac Petit a partir de les 19.30 hores. A continuació, els Xiquets de Reus duran a terme una exhibició castellera a partir de les 20:00 hores a la plaça del Mercadal.
A Tortosa les parades de llibres seran en un recorregut que anirà del carrer de Sant Blai a la plaça de l’Àngel, el carrer de l’Àngel, la plaça d’Agustí Querol, el carrer de la Rosa i la plaça de la Cinta. A Amposta, l’oferta es concentrarà a la plaça de l’Ajuntament, on s’instal·laran les parades de les llibreries locals. A Ascó, la festa s’ubicarà a la plaça de l’Església, on l’Ajuntament organitza activitats.
A Torredembarra, les paradetes s’aplegaran a la plaça que comunica els dos carrers més comercials, amb un espai marcat per a les llibreries i floristeries.
Sant Jordi a Lleida
A Lleida, les llibreries tornaran a concentrar-se a la rambla de Ferran i a l’avinguda de Francesc Macià, al cor de la ciutat. Les parades obriran a partir de les nou del matí. En aquesta edició, hi haurà 44 parades dedicades als llibres.
A Tremp, tant llibreries com entitats munten la parada de llibres, roses i artesania a la rambla Dr. Pearson, amb activitats i autors locals. A La Seu d’Urgell, l’Ajuntament preveu omplir el passeig de Joan Brudieu de parades de les llibreries i floristeries de la ciutat, així com un espai per l’associacionisme.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.